Lördagslistan: spelskurkar

Denna lördagslista blir det elakingar för hela slanten, mina fem favoriter för att vara mer precis. Alltifrån hånskrattande tokskallar till sluga täckmantelsbärare. Det är ingen mening att hålla på godbitarna, låt oss rulla.

5. Umbra – Queen of the Night | Child of Light
Relaterad bild
På position nummer fem finner vi klichétanten nummer ett – den onda styvmodern. I detta fall Auroras styvmoder i Child of Light. Förutom att iskallt nästla sig in hos tösens fader är hon fast besluten vid att även röja Aurora ur vägen för att kunna härska över Lemuria. Den svarta drottningen, som hon också kallas, har vid sidan av det många likheter med den onda fen i Törnrosa. Rent estetiskt som ni ser ovan, hon är genomond, använder sig av de mörkaste av krafter samt förvandlar sig till en jättelik ondsint drake i det slutgiltiga slaget. Fast det är Aurora (också Törnrosareferens) som med sitt svärd och sitt ljus besegrar mörkret utan någon prins i denna episka fajt.

4. Scott Shelby – The Origami Killer | Heavy Rain
Bildresultat för scott shelby
Vem hade kunnat ana? Inte gjorde jag det förrän det verkligen börja knyta ihop sig i thrillern Heavy Rain iallfall. Denna privatdetektiv, med ett tragiskt förflutet, som en spelar som en stor del av spelet visar sig vara Origamimördaren. En antagonist som i detta fall kidnappat unga pojkar, låst in dem och sedan låtit dem drunkna i regnvatten. Vid varenda av hans offer fanns en origamifigur. Väldigt mörk, jordnära berättelse som lämnar en att känna sig smutsig efter att ha spelat som skurken själv.

3. Shadar – The Dark Djinn | Ni no Kuni: Wrath of the White Witch 
Bildresultat för shadar
Här kommer ondingen som låter ondast av de onda, Shadar. En huvbeprydd, rysningsframkallande, mörk trollkarl som korrumperar folks hjärtan med tyngd och sorg. En gång i tiden var han dock inte så ond utan en god magiker vid namn Lucien som efter en tragedi drunknade i sin egen sorg och när han blev erbjuden vansinniga krafter av den vita häxan tog han emot dem. Det mest intressanta är att han dessutom är delar själ med vår huvudprotagonist, pojken Oliver. De är helt sonika två versioner i parallella världar, Oliver från den så kallat verkliga världen medan Lucien är från världen Ni no Kuni, som kort och gott betyder ”en helt annan värld”.

2. Zachary Hale Comstock | Bioshock Infinite
Bildresultat för zachary hale comstock
På tal om parallella världar, tidsslingor och dylikt har vi på andra plats antagonisten i Bioshock Infinite, det vill säga fader Comstock. Vid varje val blir det två sidor av samma mynt, två olika versioner utspelar sig. När vår protagonist Booker DeWitt fick valet att döpas om och skölja bort sina synder efter krigsdrabbningar fortsatte han å ena sidan av myntet som Booker DeWitt som gjorde valet att inte döpas. Å andra sidan döpte han sig och blev en ny man, profeten Zachary Hale Comstock, grundaren av staden bland molnen – Columbia. När han och hans fru vad det visade sig inte kunde få barn fick han nys om möjligheten att få ett barn som ändå på sätt och vis är hans, genom Booker DeWitt. Flickebarnet Anna kidnappas via en så kallad tear, en öppning i tid och rum, och blir sedan Elizabeth vilket är samma flicka Booker skall åka till Columbia för att hämta och göra sig skuldfri. Han vet dock inte då att det är hans egen dotter han skall hämta.

1. The Joker | Batman Arkhamserien
Bildresultat för joker batman arkham
Slutligen har vi skurkarnas skurk, Jokern. Vem annars skulle knipa förstaplatsen liksom? Denna fullkomligt galna filur är inte bara så genom sin uppenbarelse eller sitt skratt, utan även via sina aktioner som är helt bortom all reson. Det som just gör Jokern i Akrhamserien, vilket också är mina absoluta favorit reinkarnation av denna karaktär, så oerhört magnifik är det utomordentliga röstskådespeleri utfört av ingen mindre än Mark Hamill kombinerat med ett superbt manus. Trots att han är djäkligt ond är det svårt att inte tycka om honom på grund av hans kvicka käft, putslustighet och på något snedvridet vis kärlek till Batman. Jokern och Batmans relation är såklart vansinnigt intressant, hur de konstant leker katt och råtta och på något vis inte riktigt fungerar utan varandra. Jokern slutar le när Batman lyser med sin frånvaro och läderlappen själv kan inte förmå sig att kliva ifrån sina principer och döda Jokern när han har chansen. I seriens avstickare och så kallat svarta får Origins (där för övrigt Troy Baker gör Jokern och inte Mark Hamill) utspelar sig en väldigt intressant scen där Batman räddar Jokern och den sistnämnde kan inte för sitt liv begripa varför. Det fascinerar honom oerhört.

Det var den listan, det. De skurkar jag generell sett finner mest intressanta, som ni såg ovan, är de som har ett överraskningsmoment att lägga på bordet, något som ger dem mer djup än att de helt sonika bara är onda. Och trots att listan toppas av ett sinnesvridet geni så besitter han, trots den tokiga ytan, väldigt mycket djup han också. Något jag uppskattar.

/Amanda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.