Lillördagslistan: kvinnliga spelbara karaktärer

Goddagens!

Kommer ni ihåg vad som inföll för en vecka sedan? Onsdag är också korrekt men inte riktigt svaret jag är ute efter. Såvida en inte är bosatt under en sten eller lever i en manlig offerkofta med brodyrer av förnekelse bör en ha noterat att under föregående vecka inföll den åttonde mars, det vill säga den internationella kvinnodagen. Varför väljer undertecknad då att skriva denna lista idag?  Jakten efter jämställdhet sker ej endast under en dag, den är konstant.

Denna dag, som vilken annan dag som helst, till ära vill jag således tillägna min lillördagslista till kvinnliga karaktärer en kan spela i videospel. Spektrat blev lite för brett om en hade inkluderat kvinnliga ej spelbara karaktärer vilket hade generat en högre grad av beslutsångest. Således blev det dessa, på ett eller annat vis, rumpsparkande & i allmänhet störthäftiga töser som pryder dagens topplista.

10. Red | Transistor
Bildresultat för red transistor


9. Kat
 | Gravity Rush
Relaterad bild


8. Faith
 | Mirror’s Edge Catalyst
Bildresultat för faith mirror's edge catalyst

7. Lucina
| Fire Emblem
Bildresultat för lucina fire emblem


6. Aurora
 | Child of Light
Bildresultat för aurora child of light'

Låt oss här göra ett litet avbrott och mentalt hylla de tidigare listade karaktärerna. Var och en av dem levererar mycket intressanta element och de är på olika vis styrka personifierat.

Vi vandrar uppåt mot toppen på listan där jag också kommer att inkludera en liten text till varje kommande karaktär.

5. Lara Croft | Tomb Raider
Bildresultat för lara rise of the tomb raider
Jag tänker i ärlighetens namn inte hymla med att jag tidigare definitivt inte varit något vidare fan av Lara Croft. Exakt som jag deklarerade i min skämskalenderlucka om Tomb Raider har snedvriden utseendefixeringen gällande Lara förr i tiden verkligen kliat i ögonen, genererat oräkneligt antal skakningar på huvudet och landningar med panna i hand.

Dock har en vändning inträffat. Med de två nyaste spelen, som jag tog mig an till Playstation 4 i höstas, ser jag en helt annan karaktär som är så mycket mer än monstruösa tuttar och en midja en knappt ser med hjälp av förstoringsglas. Och trots att det ibland känns som att hon potentiellt innehaver ett slagträ uppkört i ändalykten så överstigs det av hennes oförnekliga häftighet, intellekt, bågskyttekunskaper och äventyrslusta.

4. Samus | Metroid
851711-metroid-wallpaper
När jag var liten ärvde jag min tio år äldre broders vackra sten till Game Boy och bland spelen jag fick till denna fanns Metroid II: Return of Samus. Jag kom aldrig vidare långt i spelet då jag till att börja med hade svårt att förstå det samt att jag redan då var hyfsat rutten på videospel. Något jag dock inte reflekterade över när jag var liten var vilket kön Samus hade, jag tänkte inte på om det var en man eller kvinna – det var helt sonika en slående karaktär och könet var fullkomligt betydelselöst.

Jag snubblade över det faktum att Samus Aran är en kvinna på lite äldre dagar (med lite äldre dagar menar jag övre tonåren, jag är inte ens tjugofem fyllda år ännu) när jag för första gången sedan barnsben gav mig på att testa ett Metroidspel. För egen del hade jag aldrig behövt veta om det var  en kvinna, man eller inget av det som dolde sig under denna bepansrade dräkt samtidigt som detta då nyupptäckta faktum kändes briljant. Att en av spelvärldens mest ikoniska karaktärer visar sig vara kvinna blir liksom en liten vacker strimma ljus av hopp i en värld som innehåller mycket mörker av inskränkthet.

3. EllieThe Last of Us
Bildresultat för ellie the last of us
Det är inte den första, för att avslöja vad som komma skall, och inte heller den sista kvinnliga pilbågsskjutande spelkaraktären på denna lista. I samma veva som denna tös skall genomgå en av de största formningsperioderna, det vill säga tonåren, i ens liv har hon också den enorma bördan på sina axlar att hon, vad en vet, är den enda individ som är immun. Immun mot det virus som härjar för att rasera liv och transformera människor till zombieliknande varelser i den dystopiska framtid där The Last of Us utspelar sig.

Hon har förlorat nästan allt och alla hon älskat. Och även att hon finner personer att kämpa för under vägen är hon villig att offra sig själv för att finna ett botemedel. Hennes äkthet, osjälviskhet och mod skär ända in till benet.

2. AloyHorizon Zero Dawn
Bildresultat för aloy horizon zero dawn
Färskast på listan men också en av de mest makalösa spelkaraktärer jag spelat som är denna kvinna – Aloy. Passande nog skulle det även visa sig att Horizon Zero Dawn, som jag var väldigt spänd på innan släppet, är ett av de bästa spel jag spelat. Aloy innehaver alla positiva aspekter av Lara Croft, men samtliga punkter är uppade inte bara ett utan flertalet snäpp.

Denna tös föds in i ett liv med motgångar och förpassas till att leva som utstött på grund av något hon ej kan rå för. Trots detta ställer hon sig rakryggad och antager alla utmaningar som krävs för att kunna få reda på sin härkomst. Hon är kvickkäftad, intelligent, humoristisk, tar inte någons skit samt innehaver en myriad fysiska färdigheter och intressanta egenskaper. Hon äger dessutom hela tiden sig själv, sina åsikter och sina aktioner. Aloy behöver inte explosioner i bakgrunden medan hon springer genom en brinnande byggnad som rasar för att sedan bli hängande över en kant – det är hon som är explosionen. En explosion av mental och fysiskt styrka kombinerat. Samt rött hår och fräknar, ej att förglömmas.

1. ClementineThe Walking Dead
Bildresultat för clementine walking dead
På vad som skall visa sig vara listans topp finner vi ingen mindre än Clementine från spelserien The Walking Dead. Ännu en serie där jag var sen på bollen men efter de två säsonger jag nu avklarat är det denna rätt igenom fantastiska tös som lämnat massiva avtryck. Hon är trots sin ringa ålder listig, vetgirig samt har en vilja att ständigt utvecklas. Hon må, mer eller mindre, vara två lortar hög men hon har karaktär och pondus nog för att det skulle vara proportionerligt till någon som är två meter lång.

Att vara barn i den dystopiska, zombietäta värld där vi finner The Walking Dead måste vara otroligt svårt. Även i detta fall ställs vi inför en karaktär som i mångt och mycket förlorat allt och under vägen skall flera som står henne nära lämna hennes unga liv. Hon har dock en magisk förmåga att aldrig ge upp. Hon rör sig konstant framåt med rättvisa ögon och ett hjärta av guld. Det finns mycket att lära av en karaktär som Clem, som att leta efter ljusglimtar i vad som kan kännas som ett oändligt mörker.

Det är inte alltid lätt att skapa en karaktär som en kan känna med fullt ut. Ännu skär det dock i hela min kropp när jag tänker på hur Clems röst spricker i det svåraste och mest hjärtskärande beslutet i avslutningen på första säsongen. Jag har aldrig fulgråtit så mycket som när jag hörde den ledsamma plågade stämman. I skrivande stund får jag kämpa hårt för att inte tårarna skall börja falla av blotta tanken. Hade jag varit gjord av glas hade jag spruckit. Jag kände mig emotionellt sargad när jag var klar med den scenen. Precis som hon. Nu faller tårarna ändå, de gick inte att hålla tillbaka.


Ännu en lista har passerat och det är dags att tacka för mig. Dela gärna med er av era kvinnliga favoritkaraktärer nedan, både för hyllningens skull men även för att det alltid är spännande med olika åsikter. Sköt om er därute, gott folk.

/Amanda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.