Min relation till Batman Arkham

Som det tidigare tagits upp i denna blogg så var det Batman Arkham Asylum som verkligen tände elden inom mig när det gäller spel. Om en skall ta historien totalt från början så inleds mitt förhållande till Arkhamserien med att min kollega tillika vän berättade om TV-spelpodcasten han och hans vapendragare spelade in tillsammans. Jag började lyssna av ren nyfikenhet och lagom till att jag lyssnat ikapp så skulle de spela Arkham Asylum. Batman är en karaktär som jag sedan tidigare håller varmt om hjärtat vilket ledde till att jag införskaffade spelet till PC (då det enda i konsolväg jag hade var en Gameboy Advance) och vad jag möttes av i detta spel var något jag inte hade kunnat föreställa mig. Stämningen under hela spelets gång är i mitt tycke perfekt sett i relation till spelets premisser. Allting känns så otroligt påtagligt och närvarande och som den fegis jag är så är det tveklöst att spelet pressar mina nerver konstant, på ett väldigt tilldragande vis. Tillhörande nervöskategorin har jag ett tydligt minne av när jag en kväll satt på kontoret, var precis färdigarbetad för dagen, det var vinter och mörkt ute redan, jag startade spelet och fick då för första gången fick uppleva Scarecrows första otyg. Jag har en sådan hatkärlek till den sekvensen, jag får panik och är onekligen skiträdd men samtidigt otroligt exalterad och överväldigad. Oavsett om det är detta moment när jag flyr för mitt liv och skiter knäck, när jag sitter och trycker på en stenfigur eller när jag nästintill dansant slåss mot mina motståndare så känner jag mig som Batman. I Batman Akrham Asylum så är jag Batman.

Dagen efter att jag var färdig med Asylum så pinnade jag ner till GameStop i Alingsås och införskaffade den då relativt nyutgivna uppföljaren Arkham City, även den till PC. City är också fantastiskt bra, dock så tappar det den intima känslan som Asylum ger en. Det är så stort och så mycket att göra i relation till föregångaren att jag får lite känslan av att när spelet skapades har det tänkts ”vi gör endast en uppföljare och i den skall vi trycka in allt, precis allt”. Det är inte det att momenten är ointressanta, dock hade det kunnat kapats några sidouppdrag alternativt göra dem mindre. Missförstå mig rätt, jag håller även City varmt om hjärtat och högt på min personliga lista. Jag tycker exempelvis skiftena mellan Batman och Catwoman är vältajmade, intressanta och gör spelet ännu bättre än när en endast spelar City som Batman, vilket jag också har testat. Arkham City är som att beställa in en efterrätt med glass, maränger, kolasås och strössel men tyvärr så är det på tok för mycket glass. Jag äter vad jag orkar av glassen och plockar på vägen ur alla godbitar.

I oktober 2013 släpptes föregångaren (storymässigt) till händelserna i Asylum respektive City – Arkham Origins. Då sambon kort tidigare införskaffat en Playstation 3 till hushållet så köptes det därför till den och precis innan hade även Asylum och City spelats igenom på just PS3. Den innehar mycket som är intressant vad det gäller berättandet. Jag älskar verkligen porträtteringen av hur Batman och Jokerns relation startas. Problemet med Origins är till att börja med att det är ännu större samt att det känns som att jag ofrivilligt blir hållen i handen av spelet för mycket. Jag känner mig inte längre lika mycket som Batman själv utan istället känns det som att spelet är Batman och jag skall bara trycka lite på några knappar. Det känns inte längre som att det finns lika mycket Batman i blodet. Även att jag ser det som en ganska bra spel så skall jag väl, något motvilligt, säga att jag blev besviken.

Det kom ju även ett litet sidospår till Origins till Nintendo 3DS (som jag innehar) och PS Vita med undertiteln ”Blackgate”. Detta bärbara spel har jag endast spelat en kort period och jag kan ärligt säga att det inte fångade mitt intresse alls. Jag har funderat många gånger på att plocka det ur skämshögen och ge det en chans till, dock vet jag inte om det känns speciellt skämmigt att inte ha spelat det.

Den senaste och, vad jag förstått det som, sista delen i serien och jag fick en lite tuff start tillsammans. Jag beställde PC-versionen då jag ej haft ett Playstation 4 fram till för en och en halv vecka sedan. Dagen efter min beställning gjordes och redan påbörjat sin färd till min brevlåda så utannonserades det att den versionen, kort och gott, var värdelös. Jag installerade det trots allt på min PC i hopp om att få en glimt av den värld jag älskar och väntat på så länge för att sedan invänta en uppdatering. Så långt kom jag inte. Spelet startade inte. Inte alls. Jag kontaktade min återförsäljare och förklarade situationen men slutdomen från dennes sida var att jag fick vänta på en uppdatering och kunde ej reklamera spelet. Så jag skulle vänta på en uppdatering till ett spel som inte ens startar? Återförsäljaren gav sig inte och jag kunde inget göra (till historien hör också att spelet fortfarande inte fungerar).

Sedan kom en dag med datumet tjugosjätte december. Jag har nyligen blivit lämnad och har motvilligt men tvunget sökt nytt boende. Denna dag blir det klart att jag fått boende, endast till sista april, men ändå. Jag har tidigare funderat på att skaffa ett Playstation 4 i anslutning till julen men här tog jag äntligen tag i saken och slog till. Fick en otroligt rimlig affär innehållandes både konsol och ett spel. Inte helt otippat så var det Batman Arkham Knight, ett spel som jag nu börjat känna och klämma på. Nu är det ute ur skämshögens vrår. Batman Arkham Knight blir alltså det första spelet jag kommer att ha under min blogglupp.

/Amanda

En reaktion på ”Min relation till Batman Arkham

 1. Fan va skönt med en opretto spelblogg =)
  Kul med batman, sitter och plöjer arkham city just nu jag också! Har kört de andra på 360n (xbox fanboy som man ju är) och älskar serien som bara fan! Batman är goto superhjälten efter captain america.
  Men visst känner man sig så frukatnvärt badass medans man flyger runt gotham!
  Ska bli kul att läsa mer!
  /J

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.